Informatie

Syndicatie.nl geeft een overzicht van Nederlandstalige feeds.

Wat is een feed?

Een feed bevat een lijst items die bestaan uit een titel, een samenvatting en een link naar een webpagina. Feeds worden vooral aangeboden door nieuwssites, weblogs en andere websites waarop regelmatig nieuwe informatie te vinden is. Het beschikbaar maken van een feed door een website wordt syndicatie genoemd.

Wat kun je met deze feeds doen?

Met een aggregator of nieuwslezer kun je makkelijk de feeds van meerdere websites bijhouden. Wanneer een van deze websites een nieuw bericht publiceert, verschijnt de titel en de beschrijving hiervan automatisch in de aggregator. Daarnaast kan de aggregator bijhouden welke items al wel en welke nog niet gelezen zijn.

Er zijn web-based aggregators en los te downloaden programma’s. Veel van deze programma’s hebben drie panelen waarbij links de feeds worden weergegeven, rechtsboven de items in de geselecteerde feed en rechtsonder de beschrijving van het geselecteerde item.

NetNewsWire aggregator

Een goed overzicht van beschikbare aggregatoren is te vinden in hebig.org/blog’s Feed Reader / News Aggregators Directory.

Wat doet Syndicatie.nl?

In het overzicht staan de 100 meest recent veranderde feeds. We kijken regelmatig in iedere feed of er nieuwe berichten of nieuwe weblog posts bijgekomen zijn.

Daarnaast is er een RSS feed van de 20 meest recent toegevoegde feeds en is het volledige overzicht beschikbaar als XML OPML channel listing.

Feeds toevoegen

Iedereen kan feeds aan Syndicatie.nl toevoegen. Nieuwe feeds verschijnen het eerstvolgende hele uur in het overzicht. Wanneer een feed meer dan drie dagen niet bereikt kan worden, wordt deze automatisch uit het overzicht gehaald.